Refraktometry

Refraktometr model J57HA

Refraktometr model J57HA


Automatyczny refraktometr J57 jest urzadzeniem wyposażonym w uklad peltiera stabilizujący i kontrolujący temperatuję próbki w czasie pomiaru. Zaprojektowany został specjalnie pod katem potrzeb przemysłu spożywczego, zapewniając pomiar w skali BRIX z dokąłdnością 0,01 BRIX, a dla indesku refrakcji z dokąłdnością 0.00002RI. Dzięki elektronicznemu odczytowi eliminuje on subiektywośc odczytu, zwiększając dokąłdnośc i powtarzalność uzyskiwanych wyników. Jak we wszytskich naszych refraktometrach laboratoryjnych również w tym modelu zastosowano płytką studzienkę pomiarową (o nachyleniu ścianek 10°) dzieki czemu urządzenie jast bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Próbka umieszcana jest na szafirowym pryzmacie odpornym na zarysowanie, i stabilizowana termicznie poprzez wbudowane układy Peltiera bez konieczności stosowania zewnetrzych łaźni wodnych itp. Sterowanie urządzeniem odbywa się poprzez bardzo prosty interferjs i wygodny wyświetlacz dotykowy o dużej powierzchni roboczej.

Oczywiście oprócz kontroli temperatury próbki nasz system umozłiwa roznież stosowanie korety temperatury zgodnie z tabelami ICUMSA, jakkolwiek stabilizacja temperatury gwarantuje uzyskiwanie dokąłdniejszych wyników.

Należy pamiętać że tabele wykorzystywane do przeliczen korekty temperaturowej oprocowane zostały dla wodnych roztworów sacharowy i stosownie ich do innego typu próbek zawsze powoduje zwiększenie błedu pomiaru. Z tego powodu zalecamy stosoenie stabilizacji temperatury – wówczas próbka jest mierzona w wymaganej temperaturze (20 lub 25°C).

Refraktometry nasze zostały zaprojektowane dla potrzeb przemysłu, już na etapie projektowania uwzględnio w nich odpornośc na trudene warunki pracy, minimalizację wymaganych czynności serwisowych czy tez łatwość obługi – pomiar po nacisnieciu jednego klawisza.

Refraktometr J57 umozliwa przeprowadzenie pomiarów indeksu refrakcji lub w skali BRIX, jego kalibracja jest możłiwa do rzeprowadzenia przez uzytkowania z wykorzystaniem 1, 2 lub nawet 10 standardów.

Podstawowe parametry  techniczne oferowanego refraktometru:

Skale pomiarowe

Refractive Index (RI)
BRIX (% sucrose)

Zakres pomiarowy

1.33 – 1.53 RI,
0 – 100 BRIX

Rozdzielczość

0.00001 RI
0.01 BRIX

Powtarzalność

±0.00002 RI,
±0.01 BRIX

Dokładność

±0.00002 RI,
±0.01 BRIX

Długość fali

589.3nm

Materiał pryzmatu

Sztuczny szafir

Źródło światła

Dioda LED (czas zycia: > 1,000,000 pomiarów)

Czas odpowiedzi

Odczyty ciągłe lub programowane przez użytkownika opóźnienie (np. dla próbki w  25°C może ona zostać schłodzona do  20°C i zmierzona w 20 s)

Porty komunikacyjne

2 porty RS232
1 port równoległy (drukarkowy – CENTRONICS)
Dostępny adapter do USB[1]

Zakres kontroli temperatury

20°C i 25°C

Dokładność kontroli temperatury

±0.05°C

≤±0.02°C – dla modelu J57HA / AB

Zakres temperatury pracy urządzenia

10°C – 40°C

Zakres korekty temperatury

18°C – 95°C (zgodnie z tabelami ICUMSA dla czystych roztworów sacharozy)

Pomiar i kontrola temperatury

Powierzchnią pryzmatu

Kalibracja

1, 2 lub 10 punktowa

Wymiary i waga

D: 40cm  S: 35cm  W:15cm / 7kg

Zasilanie

100-240 volts, 50 Hz – 60 Hz

Zastosowanie 

Refraktometr  J57 jest ekonomicznym refraktometrem automatycznym z oferty Rudolf Reserach Analytical, przeznaczonym dla zastosowań w przemyśle spożywczym gdzie wymagana jest największa dokładność. Refraktometr Rudolph J57 jest przeznaczony dla:

Przemysłu spożywczego

Przemysłu chemicznego i petrochemicznego – dla ich potrzeb został opracowany model J57HA/AB

Szkół i uniwersytetów - Edukacja

Badan produktów naturalnych

Badań substancji zapachowych i smakowych

Producent
RUDOLPH RESEARCH ANALYTICAL 

http://rudolphresearch.com/products/refractometers/j57ha-refractometer/

[1] Opcjonalne wyposażenie – o szczegóły prosimy pytać naszych przedstawicieli

915-J57HA-43MB.pdf

915-J57HA-43MB.pdf (pdf, 42.62 Mb)


15 - 5 =
* - pola wymagane

Produkty powiązane

Copyrights © Donserv.pl 2014