Aktywność wody
Aparat do badania aktywności wody model AQS-31
Mikroorganizmy moją rozwijać się w środowisku wodnym lub wilgotnym, w którym przynajmniej część stanowi woda niezwiązana chemicznie – woda aktywna. Aktywność wody jest istotnym parametrem dla wzrostu mikroorganizmów, a co za tym idzie wpływa ona w sposób decydujący na trwałość produktów.
Oznaczanie aktywność wody szczególnie ważne jest dla producentów: środków spożywczych, karm dla zwierząt, leków, leków ziołowych i wszędzie tam gdzie produkt narażony jest na działanie mikroorganizmów. Aktywność wody powinna być badania przy produkcji w warunkach HAACP, GLP, GMP.
Dysponujemy wykazem wartości granicznych wody aktywnej dla poszczególnych produktów, poniżej których rozwój mikroorganizmów nie jest możliwy.
Zastosowanie:
Aparat posiada szeroki zakres zastosowań, szczególnie dedykowany jest do próbek środków spożywczych, karm dla zwierząt, leków, leków ziołowych i wszędzie tam gdzie produkt narażony jest na działanie mikroorganizmów.
Aparat może służyć do oznaczeń według normy ISO 29621:2010.
Parametry techniczne:
AQS-31 | |
---|---|
Zasada pomiaru: |
pojemnościowy sensor wilgotności |
Zakres pomiarowy: |
0.05… 0.99aw 0.0…50 ºC |
Dokładność: |
+/- 0.01 aw dla 32 °C +/- 0.3 °C |
Powtarzalność: |
0,003 aw |
Rozdzielczość: |
0,001 aw, 0.1 °C |
Czas pomiaru: |
5…30 min w zależności od rodzaju próbki |
Wyświetlacz |
LCD graficzny 58 mm x 108 mm |
Próbkowanie pomiaru: |
2/sek. |
Wyjście cyfrowe: |
PC w dostawie oprogramowanie |
Wyjście na drukarkę: |
jako opcja |
Zakończenie pomiaru: |
sygnał dźwiękowy |
Moc: |
25W |
Wymiary: |
300 mm x 210 mm 305 mm |
Producent:
Firma NAGY, Niemcy
