Aktywność wody
Mikroorganizmy moją rozwijać się w środowisku wodnym lub wilgotnym, w którym przynajmniej część stanowi woda niezwiązana chemicznie – woda aktywna. Aktywność wody jest istotnym parametrem dla wzrostu mikroorganizmów, a co za tym idzie wpływa ona w sposób decydujący na trwałość produktów.
Oznaczanie aktywność wody szczególnie ważne jest dla producentów: środków spożywczych, karm dla zwierząt, leków, leków ziołowych i wszędzie tam gdzie produkt narażony jest na działanie mikroorganizmów. Aktywność wody powinna być badania przy produkcji w warunkach HAACP, GLP, GMP.
Dysponujemy wykazem wartości granicznych wody aktywnej dla poszczególnych produktów, poniżej których rozwój mikroorganizmów nie jest możliwy.
Zastosowanie
Aparat posiada szeroki zakres zastosowań, szczególnie dedykowany jest do próbek środków spożywczych, karm dla zwierząt, leków, leków ziołowych i wszędzie tam gdzie produkt narażony jest na działanie mikroorganizmów.
Aparat może służyć do oznaczeń według normy ISO 29621:2010.
Parametry techniczne
AWMD 10 | |
---|---|
Zakres pomiarowy: |
0,05…0,99 aw 0…50°C |
Dokładność: |
0,02 aw +/- 0.3°C |
Powtarzalność: |
0,005 aw |
Rozdzielczość: |
0,001 aw +/- 0.1°C |
Czas pomiaru: |
8...30 min |
Wyjście cyfrowe: |
PC, w dostawie oprogramowanie |
Producent:
Firma NAGY, Niemcy