Hydroliza tłuszczu
PÓŁAUTOMAT DO HYDROLIZY TŁUSZCZU MODEL HydrolEx H-506 BUCHI
Hydroliza kwasowa wykonywana jest przed ekstrakcją wtedy, gdy oznaczana jest zawartość tłuszczu całkowitego w próbkach żywności i pasz, tam gdzie należy rozbić strukturę matrycy zamykającą frakcję tłuszczu.
Zastosowane rozwiązanie w 6-cio stanowiskowym modelu HydrolEx H-506 zapewnia płynną filtrację i płukanie do sześciu próbek równolegle dzięki silnemu źródłu podciśnienia, zoptymalizowanym elementom szklanym oraz zaworom odcinającym próżnię dla każdej, wybranej sekcji.
System grzania oparty o promienniki podczerwieni umożliwia szybki transfer ciepła
i bezpośrednie ogrzewanie próbek umieszczanych w kolbach z grubościennego, odpornego szkła.
Zwarta, nowoczesna i funkcjonalna obudowa urządzenia wykonana ze stali nierdzewnej jest odporna na działanie kwasów towarzyszących procesowi hydrolizy. Bezpieczeństwo aparatu podnosi dodatkowo zabezpieczenie przed zbyt wysoką temperaturą w komorze grzania próbek a także system uszczelnień, który zapewnia szczelność układu hydrolitycznego i ogranicza do minimum szkodliwą emisję oparów kwasowych powstających w trakcie procesu hydrolizy.
Przeniesienie próbek i ich filtracja po zakończonym procesie hydrolizy odbywa się w sposób ciągły i całkowicie ilościowy, bezpośrednio do naczyń ze spiekiem szklanym ( gilzy wielokrotnego użytku), w których może być prowadzony proces ekstrakcji tłuszczów (ekstraktor FatExtractor E-500, UniversalExtractor E-800/E-800 Pro).
Cechy wyróżniające hydrolizer HydrolEx H-506:
- Specjalistyczne kolby do hydrolizy zmniejszające pienienie się nawet dużych objętości próbek
(do 10 g próbki ciekłej bądź stałej). - Sześć sekcji pracujących niezależnie, z możliwością indywidualnego odcięcia źródła próżni.
- Trwałe uszczelki FKM zapobiegające narażeniu otoczenia na szkodliwe opary.
- Mechaniczna winda zapewniająca płynny ruch stojaka kolb z próbkami.
- Szybka i wygodna filtracja zapewniająca pełne przenoszenie próbek i wysoki odzysk
- Wygodne przeniesienie zhydrolizowanej próbki w szklanych naczyniach wielokrotnego użytku ze spiekiem Schott’a do komory ekstrakcyjnej Soxhlet’a (Uwaga: ekstraktory E-800 i E-800 Pro wymagają naczyń ze spiekiem Schott’a o wys. 150mm)
- Innowacyjne lejki ułatwiające spłukiwanie kolb z próbkami, gwarantujące ilościowe ich przeniesienie do szklanych naczynek ze spiekiem Schott’a
Parametry techniczne HydrolEx H-506:
Ilość stanowisk pracy |
6 |
Zasilanie elektryczne |
200-240 ± 10 % VAC/50Hz |
Bezpiecznik: |
10 A |
Kategoria przepięciowa: |
II |
Klasa ochrony: |
I |
Materiały mające kontakt z próbką: |
szkło borokrzemowe 3.3, FKM |
Wymiary: |
312 x 614 x 470 mm (szer x głęb x wys) |
Waga (bez szkła): |
13 kg |
Waga (ze szkłem): |
16.5 kg |
Całkowita moc grzewcza: |
1200 W (max.) |
Zakres regulacji temp.: |
70°C - 495°C |
Temp. przechowywania: |
45°C max. |
Maksym. wilgotność względna: |
80% (dla temp. do +31°C) |
Miejsce użytkowania: |
wewnątrz budynku |
Maksym. wysokość n.p.m.: |
2000m |
Producent
BUCHI Labortechnik AG/Szwajcaria
Zastosowanie:
Przemysł spożywczy i paszowy - oznaczenia zawartości tłuszczu, lipidów, zanieczyszczeń poprodukcyjnych i materiałów do kontaktu ż żywnością, pozostałości jak pestycydy, leki weterynaryjne, substancje zapachowe i smakowe.

Aparat_do_hydrolizy_HydrolEx_H-506_eng.pdf (pdf, 1.21 Mb)
