Refraktometr model J57HA
Automatyczny refraktometr J57 jest urzadzeniem wyposażonym w uklad peltiera stabilizujący i kontrolujący temperatuję próbki w czasie pomiaru. Zaprojektowany został specjalnie pod katem potrzeb przemysłu spożywczego, zapewniając pomiar w skali BRIX z dokąłdnością 0,01 BRIX, a dla indesku refrakcji z dokąłdnością 0.00002RI.
Automatyczny refraktometr J57 jest urzadzeniem wyposażonym w uklad peltiera stabilizujący i kontrolujący temperatuję próbki w czasie pomiaru. Zaprojektowany został specjalnie pod katem potrzeb przemysłu spożywczego, zapewniając pomiar w skali BRIX z dokąłdnością 0,01 BRIX, a dla indesku refrakcji z dokąłdnością 0.00002RI. Dzięki elektronicznemu odczytowi eliminuje on subiektywośc odczytu, zwiększając dokąłdnośc i powtarzalność uzyskiwanych wyników. Jak we wszytskich naszych refraktometrach laboratoryjnych również w tym modelu zastosowano płytką studzienkę pomiarową (o nachyleniu ścianek 10°) dzieki czemu urządzenie jast bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Próbka umieszcana jest na szafirowym pryzmacie odpornym na zarysowanie, i stabilizowana termicznie poprzez wbudowane układy Peltiera bez konieczności stosowania zewnetrzych łaźni wodnych itp. Sterowanie urządzeniem odbywa się poprzez bardzo prosty interferjs i wygodny wyświetlacz dotykowy o dużej powierzchni roboczej.
Oczywiście oprócz kontroli temperatury próbki nasz system umozłiwa roznież stosowanie korety temperatury zgodnie z tabelami ICUMSA, jakkolwiek stabilizacja temperatury gwarantuje uzyskiwanie dokąłdniejszych wyników.
Należy pamiętać że tabele wykorzystywane do przeliczen korekty temperaturowej oprocowane zostały dla wodnych roztworów sacharowy i stosownie ich do innego typu próbek zawsze powoduje zwiększenie błedu pomiaru. Z tego powodu zalecamy stosoenie stabilizacji temperatury – wówczas próbka jest mierzona w wymaganej temperaturze (20 lub 25°C).
Refraktometry nasze zostały zaprojektowane dla potrzeb przemysłu, już na etapie projektowania uwzględnio w nich odpornośc na trudene warunki pracy, minimalizację wymaganych czynności serwisowych czy tez łatwość obługi – pomiar po nacisnieciu jednego klawisza.
Refraktometr J57 umozliwa przeprowadzenie pomiarów indeksu refrakcji lub w skali BRIX, jego kalibracja jest możłiwa do rzeprowadzenia przez uzytkowania z wykorzystaniem 1, 2 lub nawet 10 standardów.
Zastosowanie
Refraktometr J57 jest ekonomicznym refraktometrem automatycznym z oferty Rudolf Reserach Analytical, przeznaczonym dla zastosowań w przemyśle spożywczym gdzie wymagana jest największa dokładność. Refraktometr Rudolph J57 jest przeznaczony dla:
- Przemysłu spożywczego
- Przemysłu chemicznego i petrochemicznego – dla ich potrzeb został opracowany model J57HA/AB
- Szkół i uniwersytetów - Edukacja
- Badan produktów naturalnych
- Badań substancji zapachowych i smakowych
Producent
RUDOLPH RESEARCH ANALYTICAL
http://rudolphresearch.com/products/refractometers/j57ha-refractometer/
Podstawowe parametry techniczne oferowanego refraktometru:
Skale pomiarowe |
Refractive Index (RI) |
---|---|
Zakres pomiarowy |
1.33 – 1.53 RI, |
Rozdzielczość |
0.00001 RI |
Powtarzalność |
±0.00002 RI, |
Dokładność |
±0.00002 RI, |
Długość fali |
589.3nm |
Materiał pryzmatu |
Sztuczny szafir |
Źródło światła |
Dioda LED (czas zycia: > 1,000,000 pomiarów) |
Czas odpowiedzi |
Odczyty ciągłe lub programowane przez użytkownika opóźnienie (np. dla próbki w 25°C może ona zostać schłodzona do 20°C i zmierzona w 20 s) |
Porty komunikacyjne |
2 porty RS232 |
Zakres kontroli temperatury |
20°C i 25°C |
Dokładność kontroli temperatury |
±0.05°C ≤±0.02°C – dla modelu J57HA / AB |
Zakres temperatury pracy urządzenia |
10°C – 40°C |
Zakres korekty temperatury |
18°C – 95°C (zgodnie z tabelami ICUMSA dla czystych roztworów sacharozy) |
Pomiar i kontrola temperatury |
Powierzchnią pryzmatu |
Kalibracja |
1, 2 lub 10 punktowa |
Wymiary i waga |
D: 40cm S: 35cm W:15cm / 7kg |
Zasilanie |
100-240 volts, 50 Hz – 60 Hz |
[1] Opcjonalne wyposażenie – o szczegóły prosimy pytać naszych przedstawicieli