Refraktometry

Refraktometria jest pomiarem współczynnika załamania światła i jego interpretacją w różnych punktach wyjścia. Pomiary refraktometryczne mogą być wykorzystywane na przykład do badań czystości, identyfikacji próbek, kontroli rozcieńczenia lub składu. Stosuje się ją również do określania danych i właściwości substancji dotyczących substancji, zwłaszcza cieczy organicznych.

Wzorcowe refraktometry mierzą stopień załamania światła (jako część współczynnika załamania światła) przezroczystych substancji w stanie ciekłym lub stałym. Gdy światło przechodzi przez ciecz z powietrza, jest spowalniane i tworzy iluzję "zginania", siła "zgięcia" zależy od ilości substancji rozpuszczonej w cieczy. Na przykład, ilość cukru w szklance wody.
Obszary zastosowania refraktometrów.

Ważnym obszarem zastosowania jest analiza żywności. Na przykład badanie olejów lub tłuszczu, cukru i substancji zawierających cukier. Również piwo i napoje alkoholowe należą do klasy materiałów, które są badane za pomocą refraktometrii. Ponadto, refraktometry są stosowane jako uniwersalne detektory w badaniach cieczy.