Liofizatory laboratoryjne do 2 kg
Standardowe metody suszenia produktów mogą okazać się niewystarczające w kontekście badań laboratoryjnych. Podczas tego typu procesów zachodzą różnego typu zmiany enzymatyczne, chemiczne i biologiczne, które zwykle po prostu nie są pożądane. Liofizacja pozwala uniknąć tego typu przemian, będąc tym samym jedną z najłagodniejszych metod suszenia żywności, materiałów biologicznych, produktów farmakologicznych i chemicznych, a nawet okazów archeologicznych.
Liofizatory o pojemności kondensatora lodu do 2 kg sprawdzą się w przypadku mniejszych porcji materiału. Za kontrolę całego procesu odpowiada mikroprocesorowy sterownik z kolorowym ekranem, który wyświetla wszystkie niezbędne dane i parametry — szczegółowy wykaz funkcji zawarty został w opisie poszczególnych modeli.
Liofizatory laboratoryjne do 2 kg
Komora Liofizatora wykonana została ze stali nierdzewnej. Materiał ten odznacza się dużą odpornością na czynniki zewnętrzne — w tym zmianę temperatury oraz ciśnienia. Jednocześnie komora jest stosunkowo prosta w utrzymaniu w czystości.
Liofilizator Alpha 1-2 LSC basic
Liofilizacja jest najbardziej łagodnym procesem suszenia produktów. Opiera się ona na fizycznym zjawisku sublimacji, tzn. bezpośredniego przechodzenia rozpuszczalnika ze stanu stałego w stan gazowy. Proces ten eliminuje większość zmian enzymatycznych, bakteryjnych czy chemicznych zachodzących przy standardowym suszeniu produktów.